ΟΤΙ ΑΝ ΑΥΤΩ ΔΟΚΕΙ
ΑΡΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ


Διακύρηξη
Όραμα
Δράσεις
Αρχές
Αξίες
Στόχος
 
Η Ψυχαγωγία των Πολιτών              

Υπάρχουν διασκεδάσεις δημοτικές και ιδιωτικές που προσπαθούν να καλύψουν όλα τα γούστα. Φυσικά όλα υπόκεινται στην Εκκλησία του Δήμου. Τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, που οργανώνονται από την πόλη τις παρακολουθούν δωρεάν, όσοι βρίσκονται μέσα στην πόλη. Οι πολίτες/ισσες, αν τις παρακολουθούν, πληρώνονται κιόλας. Αυτή είναι η αναβίωση των θεωρικών.

 Η κεντρική πλατεία. Στο μέσο του εσωτερικού, κατοικημένου, τετραγώνου υπάρχει πλατεία τετράγωνη πλευράς 720μ., η Αγορά, στο κέντρο της οποίας έχει δομηθεί η Εκκλησία του Δήμου. Το οίκημα της Εκκλησίας του Δήμου είναι αντίγραφο του μεγάλου θεάτρου της Επιδαύρου αλλά σκεπασμένο και  είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Κι επειδή το δυναμικό του επιδαύριου δεν είναι  πάρα πάνω από 14.000 θέσεις, γι' αυτό θα προστεθούν κάποιες σειρές κερκίδων σ' ένα τρίτο διάζωμα και για να χωράνε όλοι οι πολίτες/ισσες, οι οποίοι/ες στην πόλη θα φθάνουν ίσως τις 20.000, αλλά και γιατί θα υπάρχει η πολιτική βούληση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου παιδιά και μη πολίτες, έτσι ώστε να διαδίδονται και να εμπεδώνονται τα Ιδεώδη της Δημοκρατίας.

          Στον άλλο χώρο της τετραγωνικής πλατείας θα υπάρχουν στοές σαν τη Στοά του Αττάλου για τις δημόσιες υπηρεσίες, αγορές και καταστήματα εμπορικά, αίθουσες αναψυχής κ.ά.

          Γύρω από το τετράγωνο της Αγοράς είναι η ζώνη με τις κατοικίες, η εξωτερική πλευρά της οποίας είναι 2890μ και το πλάτος της 1070μ (δες το σχέδιο της πόλης).

          Στην περιφερειακή ζώνη πλάτους περίπου 300μ βρίσκονται το πανεπιστήμιο της πόλης, το νοσοκομείο, το ελικοδρόμιο, το στάδιο και θρησκευτικά ιδρύματα, ναοί, που θα καλύπτουν τις ποικίλες θρησκευτικές ανάγκες όλων των πολιτών.

          Όλα τα κτίρια είναι κατά πολύ χαμηλότερα από την Εκκλησία του Δήμου.

 

Ο ενδιάμεσος χώρος. Ένα οικοδομικό τετράγωνο έχει επιφάνεια 80μ ×80μ= 6400 τετρ.μ. Σ' αυτόν θα βρίσκονται, όπως έχει ειπωθεί, 8 κατοικίες δηλαδή 32 άτομα κατά κανόνα. Οι πολίτες θα μπορούν να τον αξιοποιούν συλλογικά, αν θέλουν, ή και οικογενειακά. Η πόλη βέβαια θα ευνοεί τη συλλογική καλλιέργεια, γιατί και πιο οικονομική και πιο αποτελεσματική θα είναι. Μεγάλο μέρος της διατροφής τους μπορεί να διασφαλισθεί από τη χρήση αυτού του χώρου. Η συλλογικά οργανωμένη αξιοποίησή του μάλιστα θα μπορεί να παράσχει σ' όλους πολύ ελεύθερο χρόνο για άλλες ενασχολήσεις χειρωνακτικές και πνευματικές, γιατί η ρύθμιση της εργασίας για την αξιοποίηση του χώρου θα γίνεται από τους κατοίκους του ίδιου του χώρου. Κι έπειτα αναπτύσσει το πνεύμα της φιλίας και της συνεργασίας που είναι απαραίτητα για να ζήσει η πόλη. Και είναι βέβαια σωστό πως οκτώ οικογένειες θα μπορούν να αξιοποιούν το χώρο καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε πως ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί βασικό παράγοντα της ευζωίας.

 

Ο αυτοσκοπός.    Όπως επισημαίνεται και αλλού, στόχος της δημοκρατικής διακυβέρνησης, είναι η ευζωία κυρίως των πολιτών αλλά και γενικότερα όλων όσων βρίσκονται στην πόλη. Η απασχόληση αποσκοπεί στη βελτίωση των οικονομικών τόσο της πόλης όσο και του κάθε ατόμου. Και προηγείται φυσικά η ευμάρεια της πόλης, γιατί μόνο, όταν η πόλη ευημερεί, μπορεί να είναι ευτυχής και κάθε πολίτης. Αν σε κάποια πόλη υπάρχουν πολίτες που δεινοπαθούν, αυτό θα βλάψει όλους, γιατί θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή. Η απασχόληση λοιπόν δεν είναι ο αυτοσκοπός της νέας πόλης. Αυτοσκοπός της είναι η ευζωία όλων των κατοίκων της. Εδώ δουλεύουμε για να ζούμε, δε ζούμε για να δουλεύουμε. Και πρέπει να ζούνε όλοι ευχαριστημένοι. Τότε και μόνο τότε θα είναι ελεύθεροι και οι πλούσιοι και θα ζουν χωρίς σωματοφύλακες και φόβο. Διαφορετικά θα τρέμουν να απομακρυνθούν από τους σωματοφύλακές τους. Στην πόλη τη μικρή, όπως τη φανταζόμαστε και τη σχεδιάζουμε, είναι δυνατό να υπάρχουν παιδεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάθε είδος ψυχαγωγίας, που γίνονται συνήθως πόλοι έλξης με αποτέλεσμα τα μικροχώρια να γίνονται ακόμη μικρότερα και οι μεγαλουπόλεις, τερατουπόλεις.

 

 

A. KONTOΣ

φιλόλογος-γλωσσολόγος, νομικός, κοινωνιολόγος.

 

 

           

 

 

 

Νόμοι
Ποινές - Δικαιώματα
Κοινωνική - Οικονομική Πολιτική
Σοφιστική Σχολή
Συνδρομές - Εισφορές


Επιστροφή