ΟΤΙ ΑΝ ΑΥΤΩ ΔΟΚΕΙ
ΑΡΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ


Διακύρηξη
Όραμα
Δράσεις
Αρχές
Αξίες
Στόχος

        Η Κοινωνική Ασφάλιση των Πολιτών

 

 

Η υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων όλων και πολύ περισσότερο των πολιτών είναι αυτονόητα δωρεάν. Το ίδιο και η παιδεία. Η συνταξιοδότηση του πολίτη από την πόλη για τη συμμετοχή του στην όλη διοίκηση είναι αυτονόητη. Κι έπειτα καθένας θα μπορεί να κληρώνεται δικαστής-δικάστρια ή θα προσφέρει υπηρεσία στα διοικητικά της πόλης μέχρι τα βαθιά γεράματα, αρκεί να  θέλει να συμμετάσχει στη σχετική κλήρωση. Η εθελούσια και απρόσκοπτη συμμετοχή στις υπηρεσίες της πόλης για κάθε πολίτη, μέχρι τότε που ο ίδιος θα το επιλέγει, θα αξιοποιεί τους πολίτες των μεγάλων ηλικιών. Οι πολίτες της δημοκρατικής πόλης δε θα έχουν ποτέ το αίσθημα ότι είναι άχρηστοι λόγω ηλικίας. Και ας μην το ξεχνάμε: η αίσθηση της χρησιμότητας  επιμηκύνει τη ζωή. Από την άλλη μεριά η σύνταξη κάθε συνταξιούχου δε θα χρειάζεται τέσσερις νέους εργαζόμενους, γιατί ο πολίτης θα αποσύρεται σιγά σιγά από την ενεργή δράση κι εφόσο το θέλει. Για παράδειγμα: κάθε ηλικιωμένος θα προτιμά να δικάζει και να παίρνει την αντίστοιχη ημερήσια αποζημίωση. Η δικαστική αποζημίωση θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από την αποζημίωση που θα παίρνει σα σύνταξη. Άλλωστε η ίδια η ενασχόληση με το δικαστήριο θα του κάνει τη ζωή πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το να παίζει τάβλι ή πρέφα στο καφενείο και καθώς το σημερινό καφενείο είναι συνέχεια της αρχαίας Εκκλησίας του Δήμου, το ξαναζωντάνεμά της θα περιορίσει την ανάγκη του καφενείου.

          Είναι βέβαιο πως στη μικρή πόλη θα απλοποιούνται όλα τα προβλήματα, θα γίνονται πιο ευεπίλυτα  και η ειδίκευση σε κάθε υπηρεσία θα είναι πιο απλή. Κι αυτό βέβαια θα κάνει τη συμμετοχή του καθενός σε κάποια υπηρεσία πιο εύκολη.

          Κι ακόμα είναι αυτονόητο πως κανείς ποτέ δε θα εμποδίσει τον οποιοδήποτε πολίτη να εργασθεί στο κτήμα του. Είναι σαφές ότι στη μικρή αυτόνομη πόλη το πρόβλημα της ασφάλισης λύνεται με τρόπο βέβαιο και χωρίς αγωνίες. Αρκεί να το πειραματισθούμε.

 

 

A. KONTOΣ

φιλόλογος-γλωσσολόγος, νομικός, κοινωνιολόγος

 

 

Νόμοι
Ποινές - Δικαιώματα
Κοινωνική - Οικονομική Πολιτική
Σοφιστική Σχολή
Συνδρομές - Εισφορές


Επιστροφή