ΟΤΙ ΑΝ ΑΥΤΩ ΔΟΚΕΙ
ΑΡΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ


Διακύρηξη
Όραμα
Δράσεις
Αρχές
Αξίες
Στόχος
 
Επιχειρησιακό πλάνο προστασίας της φύσης   

Εισαγωγή:

Η Ελληνική ύπαιθρος υποφέρει από το διαχρονικό έγκλημα τής εκμετάλλευσής της γής και του ζωικού της κεφαλαίου, της οικονομικής αφαίμαξης αγροτών και κτηνοτρόφων, και την πολιτική αδιαφορία. Πριν τις εκλογές, παροχές, επιδόματα και υποσχέσεις αποτελούν ένα σύντομο επικοινωνιακό διάλειμμα για τους απελπισμένους αγρότες, μιας κρατούσας πολιτικής που συνοψίζεται στο τρίπτυχο αδιαφορία-εκμετάλλευση-προδοσία. Δυστυχώς η απελπισία, η ανάγκη για βοήθεια, η ελπίδα που απο την φύση του έχει ο κάθε άνθρωπος στο αίσθημα δικαίου, κάνει τις υποσχέσεις των πολιτικών, προσωρινό βάλσαμο ψυχής αρκετό να καλύψει έστω και προσωρινά την λογική που απεκόμισε μέσα από την  συσσωρευμένη εμπειρία γενεών του μόχθου της υπαίθρου.

Ποιά είναι όμως η εμπρηστική πολιτική των κρατούντων; Ποιοί συνιστούν τα περίφημα συμφέροντα διαπλοκής; Σε μια ύστατη απόπειρα να παραμείνουν σκοτεινά στην εποχή της πληροφορίας περιγράφονται αλλά δεν κατονομάζονται, φωτογραφίζονται αλλά δεν κατηγορούνται. Αυτό όχι απο τον φόβο δικαστικής τιμωρίας, αφού οι  πολιτικοί με τις παρεμβάσεις τους ακυρώνουν κάθε σύννομη δίωξη εις βάρος των εργοδοτών τους, αλλά για την επιθυμητή των ημερών δημόσια εικόνα. Εργολάβοι δημοσίων έργων, τεχνικές εταιρείες με πολιτικές εφημερίδες που ανήκουν στα ίδια πρόσωπα και τέλος ο μεγάλος τσιφλικάς, ο κλήρος που κατέχει επιμένει ακόμα να  διεκδικεί με φιρμάνια σουλτάνων, το ένα τέταρτο της Ελληνικής γης.

Σχέδιο δράσης των Ελληνικών Δήμων και Κοινοτήτων για την προστασία και αποτροπή των πυρκαϊών της υπαίθρου.

Η πρότασή μας προς τις Ελληνικές Κοινότητες και Δήμους έχει διπλή δυνατότητα πραγματοποίησης, διότι έχει δύο καθοριστικά στοιχεία. Το στοιχείο της πρακτικής εφαρμογής και το στοιχείο της οικονομικής εφαρμογής. Αποτελεί πρακτική και οικονομική λύση, ως πλάνο δράσης που μπορεί να υλοποιηθεί απο τις  Κοινότητες και Δήμους χωρίς την παραμικρή κρατική βοήθεια. Οι κάτοικοι της υπαίθρου θα μπορούν να ελπίζουν βάσιμα πώς δεν θα ξαναζήσουν συμφορά ανάλογη των πυρκαυιών του 2007, θα προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες τους αλλά και την φύση που περιβάλλει τα χωριά τους επιτυχώς. Θα μπορέσουν να απεξαρτοποιηθούν από τον ανάλγητο βραδυκίνητο κράτικο μηχανισμό και να αυτονομηθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια αλλά και ελπίδα για πρόοδο και ευημερία του τόπου τους.

Μετά το ολοκαύτωμα της υπαίθρου του 2007, και την ερημοποίηση τεραστίων περιοχών από την εμπρηστική κουλτούρα μας, έγιναν κοινός τόπος κάποια δεδομένα που ενισχύουν την πρότασή μας.

Καταστασιακή ανάλυση

1. Ακόμα και αν ο κρατικός μηχανισμός απεφάσιζε να μεταφέρει κονδύλια απο τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή απεφάσιζε να καταργήσει την φοροαπαλλαγή της εκκλησίας που του αποστερεί απο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως (δηλαδή αγορά σαράντα σύγχρονων πυροσβεστικών kanader ετησίως), η συμβολή αυτών των μέτρων θα ήταν μικρής αξίας αφού και αυτά τα αεροπλάνα δεν μπορούν να επιχειρήσουν νύκτα ή με δυνατούς ανέμους.

2. Εάν μέρος από αυτά τα κονδύλια καταμεριστεί σε επίγεια μέσα, πυροσβεστικά και λοιπά κατασβεστικά μηχανήματα, πάλι η αποτελεσματικότητά τους θα είναι μικρή αφού οι εστίες της φωτιάς πολλές φορές βρίσκονται σε απρόσιτα ή δύσβατα μέρη ειδικά όταν απουσιάζουν οι ζώνες πυροπροστασίας και δίκτυο κρουνών για ανεφοδιασμό ύδατος.

3. Στην περίπτωση που υπάρχουν και αυτές, ο απαιτούμενος χρόνος για να ειδοποιηθούν οι δυνάμεις και να δράσουν στο μέτωπο της φωτιάς ευνοεί στην ταχεία εξάπλωσή της ενώ πολλάκις αγνοείται η τοπική γεωγραφία και οι τοπικές κλιματικές συνθήκες.

4. Οι συνθήκες ξηρασίας από την υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντος εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης της γης για την συντήρηση τεραστίων μαζών αστικού πληθυσμού, αλλά και υψηλών θερμοκρασιών απο την μόλυνση(επίσης απόρροια της πολιτικής του κέρδους), καθιστούν τα δάση μας ένα άριστο προσάναμμα.

5. Τα μελτέμια του Αυγούστου καθώς και το είδος της πανίδας και κάποιων καλλιεργειών αποτελούν τον ισχυρότερο σύμμαχο της φωτιάς και των αυτουργών της.
 

 

 

 

Στρατηγικός στόχος

Η πρότασή μας λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπ’ όψιν και αξιολογώντας τα στην βάση σπουδαιότητας και δυνατοτήτων στα σημερινά κοινωνικά πλαίσια, καθορίζει ως στρατηγικό στόχο:

 Την εμπλοκή δυνάμεων κατάσβεσης με την εστία πυρός όπου και να παρουσιαστεί, σε φαράγγι ή σε κορυφή, ημέρα ή νύχτα, με άνεμο ή χωρίς, εντός 30΄ της ώρας, και την άμεση κατάσβεσή της εντός 90΄.

Επιχειρησιακό πλάνο

Κάθε νομαρχία αποτελείται από δήμους  και Κοινότητες  δηλαδή χωριά και κεφαλοχώρια. Κάθε χωριό έχει σαφή σύνορα όπως και κάθε δήμος που συνιστούν τα όρια του νομού και την ευθύνη της νομαρχίας. Με αυτό δεδομένο ορίζεται αυτομάτως ένας χώρος ευθύνης και δράσης για κάθε δήμο για την κατάσβεση μιάς εστίας πυρός.

Κάθε χωριό με χρήματα του Δήμου, (που θα αποροφήσει απο το ΕΣΠΑ και σχετικά προγράματα για το περιβάλλον), στον οποίο υπάγεται ή με έκτακτη συνεισφορά των κατοίκων του με πρωτοβουλία του προέδρου, θα προμηθευτεί τουλάχιστον μία υδροφόρα με αντλία πιέσεως νερού. Επίσης όσοι αγρότες έχουν εκσκαφικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν ή θα συντηρήσουν ευρείες ζώνες πυροπροστασίας γύρω απο το χωριό τους. Τέλος θα συντηρηθούν πηγές και πηγάδια, ενώ μια αποθήκη θα διατεθεί για την συγκέντρωση πυροσβεστικού εξοπλισμού, μάνικες, σωλήνες, φτυάρια, τσάπες και δικράνια, αλλά και αντιπυρικές στολές, και με έλεγχο του προέδρου  του χωριού η αποθήκη θα ανοίγει σε περίοδο κρίσεως.

Κάθε Δήμος θα έχει δίπλα στο ταχυδρομείο, την τράπεζα, την αστυνομία και το ιατρείο, τον δικό του μικρό πυροσβεστικό σταθμό. Ο σταθμός αυτός θα έχει ένα όχημα πυρόσβεσης, ένα όχημα εκτός δρόμου για περιπολίες και θα στελεχώνεται απο τέσσερις τουλάχιστον βετεράνους πυροσβέστες (κατοίκους του Δήμου και όχι αποσπασμένους) με άρτιο εξοπλισμό. Αυτή η ομάδα κρούσης θα έχει οπωσδήποτε ένα αξιωματικό υπηρεσίας απόστρατο αξιωματικό της πυροσβεστικής.

Στην περίπτωση που αρνηθεί ο κρατικός μηχανισμός να χρηματοδοτήσει πυροσβεστικό σταθμό σε κάθε δήμο, οι δημότες με πρωτοβουλία του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής με έκτακτη εισφορά των δημοτών, θα προβούν σε ενοικίαση ή αγορά κτιρίου, οχημάτων και πρόσληψη προσωπικού με επικεφαλής δημότες πυροσβέστες αξιωματικούς εν αποστρατεία, που θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό με την συνδρομή βετεράνων δημοτών πυροσβεστών και δασοφυλάκων. (κοινσεπ)

Κάθε Νομαρχία θα έχει ένα πυροσβεστικό σώμα και δικό της ένα αεροπλάνο πυρόσβεσης και ελικόπτερο, που αυτό σημαίνει πώς θα πρέπει να μεριμνήσει προς την κατεύθυνση υποδομής αεροδιαδρόμου και ελικοδρομίου για τον νομό της εάν δεν υπάρχει ήδη.

Το σχέδιο δράσης είναι σχέδιο βάσης και ως εκ τούτου η ισχύς του και η δυναμική του βρίσκεται πρώτα στην μαχητική αξία του χωριού και την συνεργασία του με τα γειτονικά χωριά, ακολούθως τον Δήμο και τελευταία την Νομαρχία που λόγω διαπλοκής της ηγεσίας της με τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν αποτελεί παντα μια αξιόπιστη εταίρο.

Είναι φανερό πώς στο σχέδιο δράσης που προτείνουμε  ο κρατικός μηχανισμός δεν λαμβάνεται υπόψη διότι αποτελεί μακρινό και αφερέγγυο σύμμαχο,  ειδικά όταν ένα μέρος των εμπρηστών κατευθύνεται απο συμφέροντα που ευνοεί και υποθάλπει ο κρατικός μηχανισμός μέσω ευεργετικών νομοθεσιών.

Πλάνο δράσης-Πρόληψη

Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με κάθε χωριό επιφορτίζεται με ιδία μέσα και εκσκαφικά μηχανήματα στην διάνοιξη περισσότερων και μεγαλύτερων αντιπυρικών ζωνών, γύρω αλλά και μέσα σε δασικές εκτάσεις τρεις μήνες πριν την καλοκαιρινή περίοδο.

Επιφορτίζεται σε κατασκευή ισχυρών καταιονιστήρων που θα βρέχουν προληπτικά βοσκοτόπια και αγροτικές καλλιέργειες ειδικά σε περιόδους ξηρασίας.

Τέλος επιφορτίζεται η δημοτική αστυνομία, σε συνεργασία αλλά όχι σε εξάρτηση με την αστυνομική αρχή που πιθανώς να κωλυσιεργεί, να περιπολεί με ίδια μέσα τις δασικές εκτάσεις στις κρίσιμες περιόδους ξηρασίας, αλλά και να απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτές.

Σε περίπτωση που η δημοτική αρχή παρατηρήσει ύποπτες κινήσεις σε χώρους και συλλάβει υπόπτους τους παραπέμπει στην αστυνομική αρχή. Εάν παρά την ανάκριση οι ύποπτοι απαλλαγούν των υποψιών αλλά η Δημοτική αρχή διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις από ενδείξεις που ενισχύουν την υποψία έκνομης δράσης, εκδίδει προς την αστυνομική αρχή σημείωμα persona non grata και ζητάει την άμεση αποπομπή τους απο τα όρια του δήμου είτε μέσω της αστυνομικής αρχής είτε με πρωτοβουλία της δημοτικής αστυνομίας κατ’ εντολή του δημάρχου.

Δύο μήνες πριν την έναρξη της κρίσιμης περιόδου γίνονται τουλάχιστον δύο ασκήσεις ετοιμότητας με πρωτοβουλία του αξιωματικού υπηρεσίας. Η μία την ημέρα και η δεύτερη νύχτα όπου εξετάζεται αν το σύστημα έχει ελλείψεις.

Εξετάζονται οι χρόνοι που θα χρειαστούν οι εθελοντές κατοικοι του δήμου που θα βρίσκονται είτε κοιμώμενοι, είτε στα μποστάνια, τις στάνες, τις αποθήκες, τα συνεργεία, τα καταστήματα ή και τα γραφεία, για να μεταβούν στην αποθήκη που βρίσκεται στο μέσον του χωριού, να απεκδυθούν και να ενδυθούν τις αντιπυρικές στολές, να ξεκινήσουν τα οχήματα και με υπόδειξη του αξιωματικού υπηρεσίας να μεταβούν στο σημείο ανάφλεξης της πυρκαγιάς.

Αξιολογείται ο εξοπλισμός και η λειτουργία των μηχανημάτων, η γνώση του ρόλου και της πειθαρχίας στο πλάνο δράσης από κάθε εθελοντή, η υπακοή στις εντολές του αρχιπυραγού του πυροσβεστικού οχήματος, με σκοπό να μην γίνονται δεκτοί οι ανυπάκουοι που στερούν από το σχέδιο την ισχύ του. Ούτε να χρειαστεί κάποιοι ήρωες να διακινδυνεύσουν την ζωή τους για να σώσουν όσους απείθαρχους θα πάρουν άφρονες πρωτοβουλίες. Η συνεχής αξιολόγηση θα απαιτηθεί για την προστασία του επιχειρησιακού πλάνου από ενδεχόμενη απαγόρευση του εθελοντικού σώματος από το κράτος με το πρόσχημα της επικινδυνότητας που ενέχει για ανεκπαιδεύτους μη-επαγγελματίες πυροσβέστες και να διατηρήθεί το καθεστώς ανημποριάς των δημοτών-θυμάτων.

Κατάσβεση

Οι Δήμοι σε συνεργασία με τα χωριά (συγκεκριμένα ο αξιωματικός της πυροσβεστικής του Δήμου που αποτελεί και την επιχειρησιακή αρχή), με τους Προέδρους των χωριών καταρτίζουν ένα πλάνο δράσης στον χώρο ευθύνης του Δήμου τους. Στο πλάνο δράσης υπολογίζονται πόσοι και ποιοί από κάθε χωριό, σε όλη την διάρκεια του χρόνου είναι ικανοί και διαθέσιμοι για πυρόσβεση. (Καταστατικό εθελοντών)

Υπολογίζονται τα διαθέσιμα υλικά μέσα, οχήματα, κρουνοί, μάνικες, φυσικά σημεία ανεφοδιασμού ύδατος, πυρίμαχες στολές για διανομή, καθώς και βάρδιες. Ο Πρόεδρος του χωριού έχει την ευθύνη για αλλαγές προσώπων και την ευθύνη να αναρτήσει τις βάρδιες σε περίοπτες κεντρικές θέσεις του χωριού, το διαδίκτυο αν έχει ιστοσελίδα αλλά και να ενημερώνει εγγράφως τον αξιωματικό της πυροσβεστικής του δήμου με κάθε μέσο που έχει στην διάθεσή του(ταχυδρομικώς, με κλητήρα ή τηλεμοιότυπο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), για κάθε αλλαγή στις βάρδιες σε όλη την περίοδο.

Ορίζονται διαδρομές και σημεία συνάντησης υδροφόρων και δημοτικής πυροσβεστικής για κάθε περιοχή που θα παρουσιαστεί εστία.

Ορίζονται επακριβώς θέσεις μάχης για κάθε εθελοντή κάτοικο του χωριού, στα σημεία πίσω απο τις αντιπυρικές ζώνες υπό τις διαταγές αποκλειστικά και μόνο του αξιωματικού υπηρεσίας της δημοτικής πυροσβεστικής είτε αυτός είναι κρατικό όργανο είτε αξιωματικός εν αποστρατεία που στελεχώνει την δημοτική πυροσβεστική.

Καταρτίζεται ένα αποτελεσματικό σχέδιο κατάσβεσης που ορίζεται απο την ταχύτητα εμπλοκής των επίγειων δυνάμεων πίσω απο τις ζώνες πυρόσβεσης, την ισχύ ύδατος και εθελοντών χωρικών, εξοπλισμένων από την αποθήκη διανομής του χωριού που ελέγχει ο πρόεδρος.

Εάν οι υδροφόρες καταφθάσουν πρώτες περιμένουν το πυροσβεστικό όχημα στις καθορισμένες θέσεις μάχης, εάν όμως συμβεί το αντίθετο ο αξιωματικός μπορεί να δράσει αν κρίνει αναγκαίο, προτού εμφανιστούν οι υδροφόρες και οι εξοπλισμένοι εθελοντές με εργαλεία κατάσβεσης και στολές.

Ορίζεται για κάθε μέτωπο φωτιάς δρόμος διαφυγής για τις δυνάμεις πυρόσβεσης και για τους κατοίκους που με ευθύνη του προέδρου οδηγούνται στην πλατεία της πόλης αμέσως μετά την διανομή του εξοπλισμού ανεξάρτητα απο την πορεία της επιχείρησης. Σε περίπτωση αποτυχίας κατάσβεσης, οδηγούνται εγκαίρως και ασφαλώς στην αντίθετη έξοδο του χωριού απο το μέτωπο της φωτιάς.

Το επιχειρησιακό πλάνο και τα σχέδια δράσης έχουν κατατεθεί προς έγκριση αλλά και αναθεώρηση στην δημοτική αρχή και ενημερωτικά στην νομαρχία ώστε σε περίπτωση χρειάς εμπλοκής της να μην αγνοείται η τοπική γεωγραφία, οι συνθήκες, και το έμψυχο και άψυχο δυναμικό.

Με αυτόν τον τρόπο διατάσσονται, στο σημείο πυρός εντός 15’ από την επισήμανση εστίας φωτιάς, 3-4 υδροφόρες και κατασβεστικά, και εντός 30΄ ένα πυροσβεστικό όχημα. Ο αξιωματικός εκτιμάει την κατάσταση και αν κρίνει αναγκαίο ζητάει την συνδρομή των γειτονικών δήμων και Δήμων και Κοινοτήτων που με την συνδρομή τους μπορούν να διπλασιάσουν ή τετραπλασιάσουν την δύναμη κατάσβεσης εντός μίας και ημίσεως ώρας. Αν πάλι κριθεί αναγκαίο ειδοποιούν οι αξιωματικοί των δήμων την νομαρχία και ζητούν και την συνδρομή της στην βάση του επιχειρησιακού πλάνου που της έχουν  ήδη καταθέσει.

Έλεγχος πλάνου

Με το πέρας του συμβάντος οι Πρόεδροι των κοινοτήτων, ο Δήμαρχος και ο Αξιωματικός της πυροσβεστικής αν η ανάγκη του μετώπου απαίτησε μόνο δημοτική εμπλοκή, είτε οι πρόεδροι και δήμαρχοι των γειτονικών Δήμων και Κοινοτήτων αν απαιτήθηκε και η δική τους ενίσχυση, συγκαλούν συμβούλιο ώστε να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί το σχέδιο δράσης, και να εκπονηθεί νέο απο τους αξιωματικούς που θα επανακατατεθεί στους δήμους για αναθεώρηση και έγκριση και θα σταλεί παλι στην Νομαρχία για ενημέρωση.

Οι  Δήμοι και Κοινότητες φροντίζουν με ιδίους πόρους (ΕΣΠΑ)και χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης την αγορά, συντήρηση, και επιδιόρθωση του εξοπλισμού, κρουνών, αντιπυρικών ζωνών κλπ.(ΚΟΙΝΣΕΠ)Οι επόμενες ασκήσεις ετοιμότητας γίνονται στην βάση των συμπερασμάτων και των προηγούμενων εμπειριών.
Αυτή σε συντομία είναι η πρότασή μας και εκτείνεται στην ανάληψη όλων των τοπικών αρμοδιοτήτων που μπορεί σταδιακά να πάρει κάθε δήμος απο την κρατική εξουσία με πρωτοβουλία αντί να ζητιανεύει την κρατική αρωγή, να κλαίγεται ή να σπαταλά τις τοπικές επιδοτήσεις.

Επίλογος


Η έκταση της καταστροφής η καμμένη γη και η ανθρώπινη πρόνοια δεν πρέπει να επιτρέψουν στις χαμερπείς σκοπιμότητες και στις ελεεινές επιδιώξεις των φυσικών αυτουργών να ευοδωθούν. Οι ηθικοί αυτουργοί θα πληρώσουν, πολιτικά και οικονομικά τις συνέπειες για την ζημία ακόμα και αν δεν υποδειχτούν ονομαστικά. Στην  πυρπόληση της Ελληνικής γης, αυτό το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται στις μερες μας μαζί με την γη και τους συνανθρώπους μας καιγεται και η ψυχή μας. Ο σκοπός μας να μην επαναληφτεί ξανά και γιαυτό πρέπει εμείς οι ίδιοι να μην το επιτρέψουμε. Οταν οι πρόγονοί μας δεν είχαν τεχνολογία και εναέρια πυροσβεστικά μέσα, δεν είχαν καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτό γιατί είχαν σεβασμό στην φύση και πολλές πλατιές αντιπυρικές ζώνες.

Η πρότασή μας απλώνεται και σε δημιουργία τοπικών αρχών σε κάθε χωριό-Κοινότητα, σε αναλογία με αυτήν τα χρόνια της τουρκοκρατίας, με πρεσβυτέρους, κοινοτική φρουρά, δικαστική αρχή για μικροδιαφορές και διενέξεις, ενώ σε επίπεδο δήμου με δημιουργία εθνοφρουράς, δικαστικής αρχής, και βουλής αντιπροσωπευτικής των κατοίκων όλων των κοινοτήτων, σε ευθεία αναλογία αριθμών, αιτημάτων και αναγκών.

Η πρότασή μας επεκτείνεται σε μια Αμφικτυονία Δήμων, που θα είναι το ανώτατο όργανο του νομού και Αμφικτυονία Νομών, που θα έχει το όνομα της βάσης στήριξής του, την βασική μονάδα δηλαδή  κάθε δήμου και νομού, την Κοινότητα των Ελλήνων.

 

  ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΜΩΝ
 

 

 

Νόμοι
Ποινές - Δικαιώματα
Κοινωνική - Οικονομική Πολιτική
Σοφιστική Σχολή
Συνδρομές - Εισφορές


Επιστροφή