ΟΤΙ ΑΝ ΑΥΤΩ ΔΟΚΕΙ
ΑΡΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ


Διακύρηξη
Όραμα
Δράσεις
Αρχές
Αξίες
Στόχος
 
Δόμηση της Πόλης Κράτος       

 

Δομήσιμο έδαφος. Η δόμηση γίνεται στηνλογική του νόμου Ν. 1947/91 άρθρο 29, περί ιδιωτικής πολεοδόμησης. Η πρώτη πειραματική πόλη είναι χτισμένη σε κάποιο υπερυψωμένο επίπεδο, πάνω από τα 30 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Ας έχουμε υπόψη μας πως σε περίπτωση τήξης των πάγων η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει 27 μέτρα. Το μικρό μέγεθος της πόλης (τετράγωνη 3,2χλμ × 3,2χλμ = 10,24τετρ.χλμ. με κατοικημένη περιοχή το εσωτερικό τετράγωνο 2890μ × 2890μ = 8,3521τετρ.χλμ.) και η σημερινή τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα ώστε τέτοιες πόλεις να είναι κατασκευάσιμες σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.  Έτσι καμιά πόλη δε θα κινδυνέψει ποτέ από πλημμύρα. Και θα είναι βέβαια επίπεδη έτσι ώστε η κυκλοφορία να γίνεται εύκολα και από όλες τις ηλικίες με τα πόδια.

 

Οι οδοί και υποδομή. Η πόλη χωρίζεται σταυροειδώς σε τέσσερα μέρη από δύο οδούς πλάτους 20 μέτρων. Κάθε τέταρτο της πόλης χωρίζεται σε τρεις συνοικίες-διαμερίσματα με οδούς πλάτους 15 μέτρων. Οι άλλες, εσωτερικές των συνοικιών-διαμερισμάτων, οδοί έχουν πλάτους 10 μέτρων. Κάτω από τις οδούς υπάρχουν οχετοί κάθε είδους, για όμβρια ύδατα, για ακάθαρτα ύδατα, για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και για ό,τι άλλο χρειασθεί. Βλ. σχ. τομής δρόμου.

 

Η δόμηση. Κάθε συνοικία-διαμέρισμα έχει συνολικά 81 τετράγωνα. Από αυτά 64 είναι για τις ιδιωτικές κατοικίες, 1 για τις σχολικές ανάγκες (από βρεφικό σταθμό μέχρι λύκειο) και 8 για ξενώνες. Τα 6 που απομένουν είναι πράσινο.

 Η κεντρική πλατεία. Στο μέσο του εσωτερικού, κατοικημένου, τετραγώνου υπάρχει πλατεία τετράγωνη πλευράς 720μ., η Αγορά, στο κέντρο της οποίας έχει δομηθεί η Εκκλησία του Δήμου. Το οίκημα της Εκκλησίας του Δήμου είναι αντίγραφο του μεγάλου θεάτρου της Επιδαύρου αλλά σκεπασμένο και  είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Κι επειδή το δυναμικό του επιδαύριου δεν είναι  πάρα πάνω από 14.000 θέσεις, γι' αυτό θα προστεθούν κάποιες σειρές κερκίδων σ' ένα τρίτο διάζωμα και για να χωράνε όλοι οι πολίτες/ισσες, οι οποίοι/ες στην πόλη θα φθάνουν ίσως τις 20.000, αλλά και γιατί θα υπάρχει η πολιτική βούληση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου παιδιά και μη πολίτες, έτσι ώστε να διαδίδονται και να εμπεδώνονται τα Ιδεώδη της Δημοκρατίας.

          Στον άλλο χώρο της τετραγωνικής πλατείας θα υπάρχουν στοές σαν τη Στοά του Αττάλου για τις δημόσιες υπηρεσίες, αγορές και καταστήματα εμπορικά, αίθουσες αναψυχής κ.ά.

          Γύρω από το τετράγωνο της Αγοράς είναι η ζώνη με τις κατοικίες, η εξωτερική πλευρά της οποίας είναι 2890μ και το πλάτος της 1070μ (δες το σχέδιο της πόλης).

          Στην περιφερειακή ζώνη πλάτους περίπου 300μ βρίσκονται το πανεπιστήμιο της πόλης, το νοσοκομείο, το ελικοδρόμιο, το στάδιο και θρησκευτικά ιδρύματα, ναοί, που θα καλύπτουν τις ποικίλες θρησκευτικές ανάγκες όλων των πολιτών.

          Όλα τα κτίρια είναι κατά πολύ χαμηλότερα από την Εκκλησία του Δήμου.

 Η ιδιοκτησία και η δομή. Η ιδιοκτησία είναι απαραβίαστη. Οι κατοικίες της πόλης είναι κτισμένες στη δομήσιμη ζώνη και κατά οικοδομικά τετράγωνα με πλευρά 80 μέτρα ή 6400 τετρ. μ. Το τετράγωνο αυτό χωρίζεται σε οκτώ οικόπεδα 800 τετρ. μ. κατά προτίμηση τριγωνικά, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και να μη θεωρηθεί κάποιος αδικημένος. Κάθε κατοικία  περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο κι έναν όροφο αν η οικογένεια έχει μέχρι τέσσερα μέλη· αν υπάρξουν κι άλλα μέλη στην οικογένεια, περισσότερα παιδιά ή άστεγοι γονείς, που πρόκειται να ζήσουν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, δίνεται στους ενδιαφερόμενους δάνειο με ευνοϊκούς όρους και επιτρέπεται να υψωθεί και δεύτερος όροφος· ποτέ περισσότεροι.

          Κάθε πολίτης/ισσα είναι υποχρεωμένος/η να δηλώσει στα αρχεία της πόλης τα περιουσιακά του στοιχεία είτε αυτά βρίσκονται στην περιοχή της πόλης είτε αλλού. Δηλώνει φυσικά και τα εισοδήματά του.

          Νόμος θα ορίσει πόσο χρόνο μια κατοικία μπορεί να μείνει αχρησιμοποίητη. Η αχρησιμοποίητη κατοικία πουλιέται υποχρεωτικά από τον πολίτη που την είχε και τη χρησιμοποιούσε σε άλλο μελλοντικό πολίτη ή στην πόλη. Φυσικά θα επιτρέπονται οι αμοιβαίες αλλαγές περιουσιών και μεταδημοτεύσεις.

Όποιος πολίτης μετοικήσει οριστικά ή λείψει από την πόλη και μείνουν τα χωράφια του ακαλλιέργητα για περισσότερο από δύο χρόνια χάνει το δικαίωμα του πολίτη κι ό,τι αυτό συνεπάγεται. 3. Στην αγορά υπάρχουν δημοτικά καταστήματα που εκμισθώνονται σε πολίτες ή μη πολίτες για εκμετάλλευση. Νόμος ορίζει τους τρόπους και τους όρους εκμετάλλευσής τους.

           Η οικιστική επιφάνεια κάθε κατοικίας δεν ξεπερνα τα 70 τ.μ. κάτι που σημαίνει 210 τ.μ. για μονόροφο ενδιαίτημα (70 τ.μ. υπόγειο+70 τ.μ. ισόγειο+70 τ.μ. ο όροφος) ή 280 τ.μ. για διόροφο. Στα δημοτικά κτίρια επιτρέπεται να γίνει και τρίτος όροφος. Όλα τα οικοδομήματα γίνονται με βάση τα ελληνικά λαϊκά σπίτια και την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Ειδική υπηρεσία ελέγχει τα σχέδια κάθε νέου οικοδομήματος. Τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται είναι βασικά η πέτρα, το τούβλο, το ξύλο κι ό,τι είναι ανακυκλήσιμο. Το τσιμέντο καταργείται κι όπου θεωρείται αναντικατάστατο θα χρησιμοποιείται θηραϊκή γη ή τριμμένο τούβλο ή κεραμικό που έχει την ίδια αποτελεσματικότητα και είναι και ανακυκλήσιμο.

          Περιοχές προτίμησης των πρώτων πόλεων θα είναι οι αραιοκατοικημένες και οι συνοριακές. Θα ενθαρρύνονται οι επιγαμίες με τους κατοίκους των γειτονικών χωρών. Οι συνοριακές πόλεις μάλιστα με την εκμάθηση της γλώσσας της γειτονικής χώρας θα γίνονται κέντρο ειρηνικής διάδοσης της ιδεολογίας της Δημοκρατίας και της μικρής πόλης. Έτσι θα καλλιεργούνται διηνεκείς ειρηνικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα.

Συγκοινωνία. Η επικοινωνία γίνεται κυρίως με τα πόδια. Η καλύτερη και ευκολότερη γυμναστική είναι το περπάτημα. Επιτρέπονται βέβαια ποδήλατα ή άλλο μέσο που δεν εκπέμπει καυσαέριο, ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή αμαξάκι ζωήλατο, για τους πιο ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επιτρέπονται μικρά μηχανήματα, που εκπέμπουν καυσαέρια, μόνο για καλλιέργεια της γης. Τα μηχανήματα αυτά δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πόλης· βρίσκονται πάντα μέσα στο οικόπεδο του κατόχου τους.

 

 

A. KONTOΣ

φιλόλογος-γλωσσολόγος, νομικός, κοινωνιολόγος

 

 

Νόμοι
Ποινές - Δικαιώματα
Κοινωνική - Οικονομική Πολιτική
Σοφιστική Σχολή
Συνδρομές - Εισφορές


Επιστροφή