ΟΤΙ ΑΝ ΑΥΤΩ ΔΟΚΕΙ
ΑΡΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ 
 Διακύρηξη
Όραμα
Δράσεις
Αρχές
Αξίες
Στόχος
        ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
 

 

 

 

Με περίσσεια θέρμη και διάθεση ιδρύουμε πολιτικό σχηματισμό με την επωνυμία “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ", προκειμένου να εκφράσει τις προσδοκίες των πολιτών που οραματίζονται την εφαρμογή της Άμεσης δημοκρατίας.

Με την πολιτική μας αυτή ιδρυτική διακήρυξη καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην πολιτική κινηματική μας προσπάθεια, προκειμένου να καταστούν πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής.  

Όταν κάνουμε λόγο για ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, εννοούμε ότι οι πολίτες της χώρας θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν για οποιοδήποτε θέμα τους αφορά και θα επηρεάζει τη ζωή τους, σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Αποτελεί τον πιο γνήσιο και δίκαιο τρόπο πολιτικής οργάνωσης μιας ανθρώπινης κοινωνίας μέχρι σήμερα, επειδή οι αποφάσεις συνδιαμορφώνονται καιλαμβάνονται απευθείας από το λαό, τους πολίτες της κοινωνίας αυτής.

Στην Άμεση (Αδιαμεσολάβητη) Δημοκρατία ο πολίτης:

    ψηφίζει προτάσεις και όχι εκπροσώπους

    προτείνει και συνδιαμορφώνει θέματα προς ψήφιση

Παράλληλα, οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση, που θα προηγείται κάθε απόφασης, αλλά και θα μπορούν να προτείνουν προς συζήτηση κάθε θέμα που ενδιαφέρει σχετικά με τα κοινά.

Η άμεση δημοκρατία θεμελιώνει την πολιτική ισότητα και το δικαίωμα όλων των πολιτών να κοινωνούν και να επιλύουν τα προβλήματά τους μέσα από θεσμούς άμεσης δημοκρατία.

Επειδή διαπιστώσαμε:

ότι πέρασαν τέσσερα και πλέον χρόνια από την αλλοπρόσαλλη εφαρμογή πολιτικών λιτότητας χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας.  

ότι οι Έλληνες συνειδητοποίησαν πως οι δοτές «έξυπνες» λύσεις δεν υπηρέτησαν τον τόπο και τη χώρα, αλλά τις προθέσεις και τις προσδοκίες αλλότριων προς τη χώρα συμφερόντων.

ότι έγινε πλέον αντιληπτό από όλους τους Έλληνες πως όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δε λειτουργούσαν με κανένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, αλλά  χειραγωγούσαν την κοινή γνώμη προκειμένου να την πείσουν ότι είναι αναγκαία η υιοθέτηση μιας πολιτικής με δάνεια και πιστή υποταγή σε συνταγές λιτότητας, οικονομικής και κοινωνικής,

ότι η Ευρώπη των Εθνών Κρατών γίνεται υποστηρικτικό δεκανίκι της Γερμανίας και μετατρέπεται από φάρο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης σε αντιδημοκρατική δύναμη επιρροής τραπεζικών συμφερόντων 

και ότι βιώσαμε δεκάδες χρόνια στην ελληνική κοινωνία την καταστροφική εφαρμογή του ολιγαρχικού πολιτικού συστήματος, της προεδρευόμενης δημοκρατίας,

Όλοι εμείς, οι απλοί ελεύθεροι πολίτες τούτης εδώ της χώρας, αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε στις καρδιές των Ελλήνων την πρόθεση να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που πρέπει να προσλαμβάνουμε την πολιτική και την αντίληψη για την δημοκρατία. 

Στόχος μας είναι η αφύπνιση για τη συγκρότηση μιας ποιοτικής πολιτικής παιδείας που θα αποσκοπεί στην ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών και την συνταγματική  καθιέρωση συλλογικών θεσμών και διοικητικών, οργανωτικών δομών.

Στο καθορισμένο αυτό πλαίσιο που έχουμε συλλάβει, αναδεικνύεται ως κοινός μας πόθος η συγκρότηση μιας δημοκρατικής συλλογικότητας που θα θεμελιώνει τα ιδανικά που μας ενώνουν. 

Πολιτικά χαρακτηριστικά  του πολιτικού αμεσοδημοκρατικού σχηματισμού της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ είναι τα εξής

Αναπτύσσει καινοτόμο ριζοσπαστική αντίληψη για τη λειτουργία νέου συντάγματος. 

Υιοθετεί τις αρχές του πολιτικού πολιτισμού και της διαλεκτικής επιχειρημάτων μεταξύ των κομμάτων.

Σέβεται τη λειτουργία των θεσμών που υπαγορεύονται από το νέο σύνταγμα.

Εγγυάται την έκφραση της βούλησης του Ελληνικού λαού:

    Για ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδας.  

    Για ανάπτυξη και δημιουργική αποκέντρωση των εξουσιών. 

    Για ποιοτική αναδόμηση των κοινωνικών δομών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών.  

    Για θεμελιακή μεταβολή της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης συνταγματικά κατοχυρωμένης

    Για κατάργηση κάθε μορφής οικογενειοκρατίας και διαφθοράς τόσο στη λειτουργία της διοίκησης όσο και στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Για αλλαγή του Ελληνικού συντάγματος, με ουσιαστικό και απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα του πολίτη. 

    Για ισηγορία και πολιτικές ελευθερίες.

    Για ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών στα «κοινά», ευαισθητοποιώντας στο μέγιστο την ευθύνη τους απέναντι στο λειτούργημα που καλούνται να αναλάβουν.

    Για ισονομία και ισοπολιτεία.

    Γιά ίσες ευκαιρίες προς όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

    Για αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε άμεση δημοκρατία

 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο οι  θεσμοί και οι συλλογικές διαβουλεύσεις αλλά και τρόπος του βίου, συλλογικός και ιδιωτικός.  Το ήθος του πολίτη διαμορφώνεται μέσα στην πόλη, στον κοντινό ή συνοικιακό του χώρο, και όχι στο απρόσωπο πεδίο της συγκεντρωτικής εξουσίας που συλλαμβάνει το αφηρημένο και το αχανές. Η πολιτική δεν είναι ανεξάρτητο πεδίο σε σχέση με τον πολιτισμό, αλλά αποτελεί τον καθρέπτη της κοινωνίας μας.

Ελληνίδες και Έλληνες Πολίτες, Δημοκράτες πολίτες,

Ας ενωθούμε όλοι μαζί κάτω από κοινές αρχές για έναν αγώνα μέχρις εσχάτων απέναντι στο παλιό και ξεπερασμένο από τις εξελίξεις πολιτικό σκηνικό. 

Ας τολμήσουμε να βάλουμε τη δική μας πινελιά στο νέο ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά μας κρατώντας την απαιτούμενη απόσταση τόσο από κάθε μορφή δημαγωγικού λαϊκισμού όσο και από κατεστημένες πολιτικές αντιλήψεις που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό πνεύμα.  

Ζούμε σε μια περίοδο της ιστορίας που οι ρυθμοί των πολιτικοικονομικών και κοινωνικών συνθηκών μεταβάλλονται με ιλιγγιώδη τρόπο. Πιάνουμε τον σφυγμό των εξελίξεων μόνο αν εκκινούμε από το τοπικό επίπεδο εξουσίας και συνθέτουμε το καθολικό. 

Καμιά κρατική κεντρική διεύθυνση, καμιά συγκεντρωτική εξουσία δεν μπορεί να αφουγκραστεί τα προβλήματα των μικρών και τοπικών κοινωνιών, για αυτό και εμείς μεγεθύνουμε τα τοπικά ζητήματα, για να τα εντάξουμε στην κεντρική σφαίρα του κράτους. Δρούμε τοπικά, δημιουργούμε συλλογικά και συνειδητοποιούμε εθνικά και διεθνικά.

Θεωρώντας το σύνταγμα ως τον μεγάλο καταστατικό χάρτη του κράτους, έχουμε την πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει συνεκτικά για την κοινωνία, αν δεν κατοχυρώνεται από ένα σύνταγμα εμπνευσμένο και συντεθειμένο από τους ίδιους τους πολίτες. 

Το παρόν σύνταγμα, όπως όλα τα παρελθόντα αναθεωρημένα συντάγματα, είναι προϊόν μιας κλειστής πολιτικής τάξης που πάντοτε κινούνταν με ιδιοτελή κριτήρια κομματισμού, καιροσκοπισμού, λαϊκισμού και συντήρησης του ολιγαρχικού χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος. 

Το σύνταγμα για μας πρέπει να αποτελεί συλλογική δημιουργία των πολιτών και όχι ενός υποσύνολου βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. 

Τι προωθούμε ενδεικτικά:

(Οι αναπτυγμένες μέχρι στιγμής θέσεις του κόμματος είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.syma.gr) 

    Προωθούμε την καθιέρωση της Άμεσης Δημοκρατίας ως το επίσημο πολίτευμα του ελληνικού κράτους. 

    Προωθούμε τη συγκρότηση μιας λιτής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης που θα επιτελεί τη λειτουργία που θα της εντέλει η λαϊκή βούληση με την συνταγματική κατοχύρωση των οργανωτικών δομών της.  

    Προωθούμε την πολιτειακή διάκριση των τριών μορφών εξουσίας (νομοθετική, δικαστική, εκτελεστική).

    Προωθούμε την δημιουργία ανώτατου πολιτειακού δικαστικού οργάνου με την ονομασία «Συνταγματικό Δικαστήριο» που θα διασφαλίζει την συνεκτική διοικητική διάρθρωση και σύμπνοια όλων των περιφερειακών και τοπικών κέντρων εξουσίας σε σχέση με τη λαϊκή βούληση. 

    Προωθούμε την θεσμική συνταγματική καθιέρωση συνελεύσεων και όλων των διοικητικών επιπέδων δημοψηφισμάτων (δημοτικά, περιφερειακά, κεντρικού κράτους) και πολλών μορφών δημοψηφισμάτων (προαιρετικά, υποχρεωτικά, συνταγματικά, ειδικού σκοπού, νομοθετικά, μονοθεματικά, πολυθεματικά).   

    Προωθούμε την άμεση παραχώρηση της κυριαρχίας της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας στους ίδιους του πολίτες της, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

    Προωθούμε την ίδρυση Δημόσιας Κεντρικής Ελληνικής Τράπεζας, η οποία θα έχει την αποκλειστική διαχείριση του Ελληνικού χρυσού και άλλων πολυτίμων λίθων και φυσικών πόρων διαφυλάγοντάς τα ως περιουσιακά στοιχεία του λαού.  

    Προωθούμε την κατάργηση των μέχρι σήμερα ΦΕΚ τα οποία νομιμοποιούν το δικαίωμα στην ιδιωτική τράπεζα με την ονομασία «Τράπεζα της Ελλάδος» να διαχειρίζεται τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό καθώς και να διαχειρίζεται το οικονομικό μέλλον του Ελληνικού λαού

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ :

 

Ο πολιτικός σχηματισμός "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ" έχει σε πρώτη φάση ως στόχο την αλλαγή του πολιτεύματος από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Άμεση Δημοκρατία με την καθιέρωση των δημοψηφισμάτων, των λαϊκών πρωτοβουλιών και των συνελεύσεων ως θεσμικούς τρόπους λήψης των πολιτικών αποφάσεων. Πρώτιστος στόχος της ΣΥΜ.Α είναι η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων. 

Η ενδεχόμενη παρουσία της "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ" στο ελληνικό κοινοβούλιο, για όσο χρονικό διάστημα παραμένει σε συνταγματική ισχύ το παρόν πολιτικό μη δημοκρατικό αντιπροσωπευττικό σύστημα, δε θα έχει ως σκοπό την διακυβέρνηση και τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας ούτε την εμπλοκή της σε διαμόρφωση ή ψήφιση νομοσχεδίων, αλλά αποκλειστικά την προώθηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας με συνταγματική κατοχύρωση.

Η "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ"  σε συνεργασία με ανεξάρτητες κοινωνικές πολιτικές ομάδες σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αλλά και άλλα αμεσοδημοκρατικά κόμματα και κινήσεις πολιτών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενστερνιζόμενη τις πιό παραπάνω ιδρυτικές αρχές θα αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο τις αρχές της.

Προτείνουμε την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως βασικό και κύριο μέσο αγνής και ελεύθερης έκφρασης του πολίτη, προτείνουμε την κατάργηση της κοινοβουλευτικής προεδρευόμενης δημοκρατίας.

Η πολιτική και η δημοκρατία για μας εκκινεί από τα πιο μικρά και πιο αυτονόητα τοπικά στοιχεία μιας κοινωνίας, από τα πλακόστρωτα γραφικά στενά δρομάκια των συνοικιών και των γειτονιών ενός δήμου, από τα ξύλινα παγκάκια των ξεχασμένων χωριών, μέχρι τις πλατείες των κοινοτήτων και των πόλεων στις οποίες θα συνευρεθούν όλοι οι ενεργοί πολίτες, προκειμένου να συζητήσουν, να αμφιβάλλουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να κοινωνήσουν ιδέες και να αποφασίσουν για το μέλλον του δήμου τους, της περιφέρειάς τους, της πατρίδας τους εγκαινιάζοντας έναν άλλο ποιοτικό πολιτισμό, έναν πολιτισμό των ανοιχτών οριζόντων, του συνεργατισμού και της προσωπικής εύρεσης, με σκοπό τη δημιουργία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ που ονειρεύονται.

 

Προσωρινή Ιδρυτική επιτροπή

Τηλ. 211 800 9092 
http://www.syma.gr

Email: info@pripol.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΜΩΝ

  <!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->
<div class="addthis_sharing_toolbox"></div>

 

Νόμοι
Ποινές - Δικαιώματα
Κοινωνική - Οικονομική Πολιτική
Σοφιστική Σχολή
Συνδρομές - Εισφορές


Επιστροφή